Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Κρουαζιέρα versus Ακτοπλοία λόγω κρίσης

 Εμείς ζητάμε το Πίνδος στην γραμμή για να είμαστε ευχαριστημένοι νησιώτες, επιβάτες, καταναλωτές :  
«Ο εφιάλτης στο δρόμο των διλημμάτων» έχει εξελιχθεί αυτό το καλοκαίρι για την ελληνική οικογένεια και όχι μόνο.
Το μεγάλο δίλημμα του μέσου οικογενειάρχη είναι «να πάω διακοπές ή να μην πάω;». «Να πάρω το πλοίο και να φύγω ή καλύτερα να μείνω γιατί με περιμένει «φοροκαταιγίδα» από το Σεπτέμβριο;»

Ένας άλλος λόγος που αποτρέπει πολλούς ακόμα και από τις σύντομες καλοκαιρινές αποδράσεις στα νησιά είναι τα ακριβά για τα σημερινά βαλάντια, ακτοπλοϊκά εισιτήρια που είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης, της αύξησης των καυσίμων αλλά και της μείωσης της επιβατικής κίνησης. Φαύλος κύκλος.
Παρά το γεγονός ότι οι ακτοπολοϊκές επιχειρήσεις έχουν προσπαθήσει να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των αυξήσεων των λειτουργικών τους εξόδων και να μην τις περάσουν στην τιμή του ναύλου, παρ’ όλα αυτά το εισιτήριο με επιστροφή για δημοφιλείς προορισμούς είναι ακριβό για μία οικογένεια.

Χαρακτηριστικά μία τετραμελής οικογένεια για να ταξιδέψει στη Σαντορίνη με αυτοκίνητο, με επιστροφή, χρειάζεται τουλάχιστον 400 ευρώ, ενώ για Μυτιλήνη και Χίο με καμπίνα φθάνει και τα 750 – 800 ευρώ. Εκτός όμως από τη μετακίνηση, στο πακέτο διακοπών θα πρέπει να υπολογίσει κάποιος τη διαμονή, το φαγητό, τις μετακινήσεις αλλά και την ψυχαγωγία που όλα αυτά μαζί προστίθενται στο ήδη …μακρινό όνειρο των διακοπών.

Στον αντίποδα, μία πολύ καλή και συμφέρουσα λύση είναι πλέον η κρουαζιέρα που ήταν για τους Έλληνες έως τώρα παρεξηγημένη καθώς θεωρούσαν ότι είναι υψηλές οι τιμές και ότι απευθύνεται σε ηλικιωμένους. Ήδη ο Έλληνας τουρίστας, βλέποντας ότι το πακέτο κρουαζιέρας είναι πιο φθηνό από το πακέτο «ακτοπλοϊκά εισιτήρια-διακοπές», έχει αρχίσει να κάνει στροφή στον εν πλω τουρισμό.

Οι τιμές αρχίζουν για την κρουαζιέρα με διαμονή 3 μερες / 4 νύχτες για μία οικογένεια από 163,50 ευρώ το άτομο σε εσωτερική καμπίνα για τη μεσαία περίοδο, δηλαδή συνολικά 654 ευρώ όπου συμπεριλαμβάνονται τα λιμενικά έξοδα, η διαμονή, πλήρης διατροφή, ψυχαγωγία στο πλοίο και «πακέτο» ποτών» αλκοολούχων και μη, αναψυκτικών, παγωτών και διαφόρων ειδών καφέ.
Στην 8ήμερη κρουαζιέρα τα κόστη αρχίζουν από 407,50 ευρώ στην εσωτερική το άτομο, δηλαδή συνολικά για 4 άτομα 1.650 με όλα πληρωμένα. Ειδικά για παιδιά έως 16 ετών, εφόσον διαμένουν στην ίδια καμπίνα με τους γονείς τους, πληρώνουν μόνο λιμενικά τέλη και επίναυλο καυσίμου.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι η ψυχαγωγία στην κρουαζιέρα όπου το τελευταίο καιρό γίνονται πολλές προσπάθειες για προσέλκυση των Ελλήνων, όπως η οργάνωση εν πλω συναυλιών για ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών.

Για παράδειγμα η Louis Hellenic Cruises που είναι η εταιρεία η οποία αρχίζει τα δρομολόγιά της από το λιμάνι του Πειραιά (home port) αλλά και από το λιμάνι του Λαυρίου με καλοκαιρινά προγράμματα που περιλαμβάνουν 4ήμερες, 5ήμερες και 8ήμερες κρουαζιέρες και προορισμό τα ελληνικά νησιά και την Τουρκία, προκειμένου να προσφέρει τη δυνατότητα στις ελληνικές οικογένειες να αποδράσουν για λίγες μέρες από την καθημερινότητα, μείωσε τις τιμές σε όλες τις κατηγορίες καμπίνων για την όλη την καλοκαιρινή περίοδο 2012. Επίσης, εισήγαγε για πρώτη φορά στα προγράμματα κρουαζιέρας από τον Πειραιά το concept των all inclusive διακοπών, προσφέροντας στο ελληνικό κοινό μια εναλλακτική πρόταση για τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ κρουαζιέρας και ακτοπλοίας έχει αρχίσει ήδη από αυτό το καλοκαίρι της «μεγάλης οικονομικής κρίσης». Το κρουαζιερόπλοιο Ζενίτ έχει ως βάση το λιμάνι του Πειραιά κάθε 15 ημέρες, ενώ υπάρχει και ο ιταλικός κολοσσό, η Costa που ξεκινάει τα δρομολόγιά της από το λιμάνι του Ηρακλείου ενώ έχει ως βάση και τη Ρόδο και η οποία ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα παραμένει στην Ελλάδα και το 2013.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια που ωφελημένο θα έχει τον τουρίστα. Επιπλέον η στροφή του ελληνικού κοινού προς την κρουαζιέρα θα προσελκύσει και άλλες εταιρείες να επιλέξουν ελληνικά λιμάνια ως αφετηρία τους, ενισχύοντας την ελληνική τουριστική βιομηχανία που αποτελεί διακαή πόθο των ελληνικών κυβερνήσεων προσελκύοντας εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία και στις τοπικές κοινωνίες.

ΠΙΝΑΚΑΚΑΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ
Α. Μία εβδομάδα στη Σαντορίνη /
4 ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Ακτοπλοϊκά με επιστροφή και αυτοκίνητο = 500€
Διαμονή το ελάχιστο 80€ την ημέρα σε απλό δωμάτιο = 550€
Φαγητό ελάχιστο 4 άτομα 20€ / 80€ την ημέρα = 560€
Βενζίνη – ψυχαγωγία = 200€
Σύνολο το ελάχιστο =1.810€

Β. Τριήμερο στη Σαντορίνη /Παρασκευή με Δευτέρα
4 ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Ακτοπλοϊκά με επιστροφή και αυτοκίνητο = 500€
Διαμονή το ελάχιστο 80€ την ημέρα σε απλό δωμάτιο = 240€
Φαγητό ελάχιστο 4 άτομα 20€ την ημέρα = 240€
Βενζίνη – ψυχαγωγία = 100€
Σύνολο το ελάχιστο =1.080€
#
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ 8 ΗΜΕΡΕΣ - 7 ΝΥΧΤΕΣ /4 ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
YΨΗΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
1. 8ήμερη κρουαζιέρα σε Κων/πολη, Σμύρνη, Πάτμο, Μύκονο, Ρόδο, Ηράκλειο Κρήτης, Σαντορίνη σε εσωτερικές καμπίνες.
• Ενήλικες Χ 2=585 Χ 2=1.170€
• Παιδιά Χ 2 =266Χ2= 532 €
• ΣΥΝΟΛΟ 1.702€ - ΔΗΛΑΔΗ 425 € ΤΟ ΑΤΟΜΟ

2. 4ήμερη κρουαζιέρα σε Μύκονο, Κουσάντασι, Πάτμο, Σαντορίνη, σε εσωτερικές καμπίνες
• Ενήλικες Χ 2=259 Χ 2=518€
• Παιδιά Χ 2 =104 Χ2= 208 €
• ΣΥΝΟΛΟ 726€ - ΔΗΛΑΔΗ 181 € ΕΥΡΩ ΤΟ ΑΤΟΜΟ

ΜΕΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
3. 8ήμερη κρουαζιέρα σε Κων/πολη, Σμύρνη, Πάτμο, Μύκονο, Ρόδο, Ηράκλειο Κρήτης, Σαντορίνη σε εσωτερικές καμπίνες.
• Ενήλικες Χ 2=549 Χ 2=1.098€
• Παιδιά Χ 2 =266Χ2= 532 €
• ΣΥΝΟΛΟ 1.630€ - ΔΗΛΑΔΗ 407,5 € ΤΟ ΑΤΟΜΟ

4. 4ήμερη κρουαζιέρα σε Μύκονο, Κουσάντασι, Πάτμο, Σαντορίνη, σε εσωτερικές καμπίνες
• Ενήλικες Χ 2=223 Χ 2=446€
• Παιδιά Χ 2 =104 Χ2= 208 €
• ΣΥΝΟΛΟ 654€ - ΔΗΛΑΔΗ 163,50€ ΕΥΡΩ ΤΟ ΑΤΟΜΟ

Η προσφορά της κρουαζιέρας περιλαμβάνει:
• διαμονή
• πλήρη διατροφή στα εστιατόρια του πλοίου, ανάλογα με το ωράριο λειτουργίας τους
• ειδικό πακέτο ποτών (2 μικρά μπουκάλια νερό, 2 καφέδες ή τσάι, 2 αναψυκτικά & 2 αλκοολούχα (εκτός από τα special) ημερησίως/άτομο)
• προγράμματα διασκέδασης εν πλω
• λιμενικά και λοιπά έξοδα, ασφάλιση αστικής - επαγγελματικής ευθύνης
• επίναυλο καυσίμων
• χρήση πισίνας και γυμναστηρίου

Του
Μηνά Τσαμόπουλου
για το Πρώτο ΘΕΜΑ
Αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου