Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

«Xρυσωρυχείο o τουρισμόs σας»

«Το να επενδύεις στον τουρισμό στην Ελλάδα είναι σαν να ανοίγεις μία τρύπα και να πετάγεται πετρέλαιο».
Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, κ. Τάλεμπ Ριφάι... σε ερώτηση για το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας. Ο κ. Ριφάι πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, κατά την οποία συνάντησε και τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.
Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ τόνισε ότι «για το επενδυτικό περιβάλλον δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Ευρώπη, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσφέρουν ένα από τα πλέον ελκυστικά επενδυτικά πλαίσια του κόσμου. Διαφάνεια, σταθερό νομικό πλαίσιο, μακροπρόθεσμη σταθερότητα, συγκεκριμένες κατευθύνσεις και καταστάσεις που δεν μεταβάλλονται εν μια νυκτί». Η Ελλάδα, επισήμανε, είναι μέρος αυτού του ευρύτερου πλαισίου και υπό αυτή την έννοια θα είναι πάντα ένα ελκυστικό μέρος για επενδύσεις. Βέβαια, σημείωσε ότι ανά περιοχή μπορεί να διαφοροποιούνται εν μέρει κάποια ειδικότερα κίνητρα, σε σύγκριση με άλλους προορισμούς όπως π.χ. φορολογικά ή άλλα κίνητρα, εντούτοις οι πραγματικά σοβαρά προσανατολισμένες επενδύσεις δεν εξετάζουν τι συμβαίνει φέτος ή τον επόμενο χρόνο, αλλά επιχειρούν να εξετάσουν τι θα συμβεί σε 10 με 15 χρόνια από σήμερα. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Υπό αυτό το πρίσμα δεν ανησυχώ καθόλου για την Ελλάδα, αντιθέτως θεωρώ ότι η χώρα σας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού, θα έλεγα ότι η Ελλάδα είναι πραγματικά ένα χρυσωρυχείο, όπου και αν επενδύσεις στον τουρισμό στην Ελλάδα μπορείς να χτυπήσεις φλέβα χρυσού».
Σύμφωνα με τον κ. Ριφάι «αν κινηθείς μελετημένα και έχοντας εμπειρία, όπου και αν δημιουργήσεις ένα ξενοδοχείο, μία τουριστική επιχείρηση, μπορείς να έχεις πολύ καλό αποτέλεσμα». Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα έχει πολύ θετική προοπτική για επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού.
Εξάλλου, ο κ. Ριφάι πιστεύει ότι οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα θα ακολουθήσουν την τάση ανόδου του ευρωπαϊκού τουρισμού, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο σε ποσοστό 3,3% κατά τη φετινή περίοδο σε σχέση με πέρυσι. Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός προορισμός θα έχει μια ήπια θετική ανάπτυξη, η οποία όμως δεν θα φθάσει στην ανάπτυξη που είχε πέρυσι, δηλαδή πάνω από 9% σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ξένων τουριστών.
Σύμφωνα με τον κ. Ριφάι, ο τουρισμός είναι πιθανώς ο μόνος τομέας στην οικονομία ο οποίος πάει καλά και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Φέτος, 1 δισ. ταξιδιώτες θα περάσουν τα σύνορα των χωρών τους, όπως προβλέπει ο ΠΟΤ, εκ των οποίων πάνω από 520 εκατ. θα επισκεφθούν την Ευρώπη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι ένας πολύ σημαντικός προορισμός για τους διεθνείς ταξιδιώτες.
Ο κ. Ριφάι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ανέδειξε και το ζήτημα που απασχολεί τον παγκόσμιο τουρισμό σε σχέση με τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη χορήγηση θεωρήσεων Σένγκεν. Το εν λόγω θέμα έθεσε και στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος δήλωσε την υποστήριξή του στις προσπάθειες του ΠΟΤ να καταστήσει πιο ευέλικτη τη διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων Σένγκεν. Αλλωστε, το θέμα αυτό έπειτα από πιέσεις του Οργανισμού έχει συμπεριληφθεί ως αντικείμενο συζήτησης και στη Σύνοδο του G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό.
Ο Οργανισμός με αφορμή τη Σύνοδο συντάσσει μελέτη, προκειμένου να δείξει στις χώρες ποιες είναι οι συνέπειες μιας πιο αποτελεσματικής διαδικασίας για τη χορήγηση θεωρήσεων.Δημοσίευμα απο την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ πηγή: kykladesnews.gr αναδημοσίευση απο www.pseas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου