Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ

Σεβασμιότατε κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ

Θέμα: Οι ευάλωτες σε σοβαρή κριτική παρεμβάσεις του πατέρα Ακίνδυνου Δαρδανού σε κοσμικά και πολιτικά ζητήματα στη ζωή της Ύδρας.

Σεβασμιότατε,

Έχουμε την τιμή να γνωρίζουμε το τεράστιο χριστιανικό και κοινωνικό σας έργο σε όλη την επικράτεια της Μητροπόλεως. Γνωρίζουμε επίσης τις ευνόητες αυστηρές οδηγίες σας προς τους ιερείς όλων των βαθμίδων, στους ηγουμένους και στις μοναχές για την μη ανάμειξή τους, είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο, στις βουλευτικές και στις δημοτικές εκλογές, άλλα και στην τρέχουσα πολιτική ζωή.Είναι αμφίβολο όμως αν ο πατέρας Ακίνδυνος ακολουθεί σε αυτόν τον τομέα τις οδηγίες σας.Είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχει την έγκρισή σας για τις παρεμβάσεις του σε κοσμικά ζητήματα όπως τα παρακάτω. Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμά του με την φωτογραφία του στην εφημερίδα «Η Φωνή της Ύδρας», στο τεύχος Μαΐου 2011, στην σελίδα 14, καταγγέλλει στην ουσία και συμβουλεύει σχεδόν απειλητικά το ποίμνιό του, για τον τρόπο και την ποιότητα των αποχαιρετιστήριων λόγων στους επικήδειους, πράγμα πρωτοφανές. Την ώρα του αποχαιρετισμού ενός φίλτατου νεκρού μπορεί να υπάρχουν και επιτρέπονται συναισθηματικές υπερβολές. Δεν είναι εύκολο να καθορίσει κανείς αυτές τις ώρες το μέτρο της συγκίνησης και να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη τακτική.Ο πατέρας Ακίνδυνος προχωρώντας στο άρθρο του μπαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς, σε σημείο που να μας ανησυχεί βαθύτατα λόγω της θέσεως που κατέχει στην Μητρόπολή μας. Στο εν λόγω άρθρο δεν δίστασε να δώσει συστάσεις κοσμικού χαρακτήρα, ερμηνεύοντας με τον πιο συντηρητικό τρόπο την ιστορία μας, συμβουλεύοντας τους ομιλητές που ορίζονται από τον Δήμο στις εθνικές εορτές, για τον τρόπο που πρέπει να χειρίζονται τα εθνικά και ιστορικά θέματα, πράγμα βάναυσα προσβλητικό για τον δήμο και τους ομιλητές, που συνήθως είναι εκπαιδευτικοί και πνευματικοί άνθρωποι με ιδιαίτερες γνώσεις του αντικείμενου που πραγματεύονται. Αυτό μας θυμίζει εποχές λογοκρισίας που κανείς δεν θέλει να επαναληφθούν. Τελευταία μάλιστα, σε επιστολή του προς τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, κ. Δημήτρη Κατσικάρη, με ημερομηνία 6-6-2011, η οποία δημοσιεύεται στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενώ σωστά ασχολήθηκε με το φλέγον θέμα των αντιαισθητικών αποτελεσμάτων του σταματημένου έργου μεταφοράς νερού στην περιοχή όπου κατοικεί, αποφεύγει εντέχνως να καταγγείλει όσους τυχόν ενέχονται στη προσωρινή διακοπή αυτού του έργου, παραδείγματος χάριν εργολάβους, ή υπεργολάβους, ή προσωρινή διακοπή χρηματοδότησης, ρίχνει το βάρος του σε φωνές παραγόντων που “βουβάθηκαν” και μάλιστα εκείνων, όπως λέει, που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και την αισθητική της Ύδρας, στοχεύοντας μεταξύ άλλων και τον ιστορικό Σύλλογο Οικολόγων Ύδρας.

Σεβασμιότατε, αμφιβάλλουμε και μαζί μας πολύς κόσμος για τα αγαθά κίνητρα αυτής της επιστολής, παρ’ όλον ότι αντικειμενικά η διακοπή εργασιών αυτού του έργου έχει ονοματεπώνυμα, τα οποία πολύ καλά γνωρίζει ο πατέρας Ακίνδυνος. Την έλλειψη αγαθών κινήτρων από τον υπογράφοντα την επιστολή προς τον αντιπεριφερειάρχη επιβεβαιώνει το γεγονός ότι, ο πατέρας Ακίνδυνος δεν έδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον για τις 350 και πλέον διαπιστωμένες από τα αρμόδια όργανα του κράτους, πανάσχημες κατασκευές σε όλο το νησί τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια, πράγμα που αποδεικνύει την επιλεκτική συμπεριφορά και τη σκοπιμότητα του Γ. α.ε της Μητροπόλεως μας.

Τον πατέρα Ακίνδυνο τον γνωρίζω από παιδί. Στεκόταν στην πλώρη του καϊκιού μου, όταν ο εντιμότατος λαϊκός τεχνίτης πατέρας του καλαφάτιζε το καΐκι μου. Και ο ίδιος μας γνωρίζει πολύ καλά, όπως τον γνωρίζουμε και εμείς!. Συχνά πυκνά μάλιστα μας εντυπωσιάζει ο ορθός θρησκευτικός του λόγος. Όμως, οι φιλικές σχέσεις του με πρόσωπα και φορείς που κατά καιρούς βρίσκονται στην εξουσία του νησιού, θολώνει ίσως την κρίση του και ασχολείται υπέρ του δέοντος με κοσμικά ζητήματα που δεν αφορούν την εκκλησία μας.

Θα σας παρακαλούσαμε να εξετάσετε, αν ο τυχόν υπερβάλλων ζήλος του πατέρα Ακίνδυνου στο πολύπλοκο θέμα του Μετοχιού έχει παίξει αρνητικό ρόλο. Εμείς σας έχουμε ενημερώσει ήδη και εγγράφως, με αναπάντητη επιστολή μας προς το Δ.Σ. του Ιερού Ναού της Φανερωμένης ότι, μεταξύ άλλων, θα προσφέρουμε όλες μας τις δυνάμεις στην κατασκευή του λιμανιού στο Μετόχι, ανεξαρτήτως οποιασδήποτε άλλης εξέλιξης. Για την ασφαλή επίσης σύνδεση της Ύδρας με το Μετόχι, τον «δρόμο του μεταξιού» όπως την έχουμε ονομάσει δεν θα μπορέσει κανείς να εμποδίσει, όπως και το δωρεάν πάρκινγκ για τους δημότες Ύδρας, ανεξαρτήτως αν υπάρχουν άλλες νόμιμες επιχειρήσεις πάρκινγκ εκεί.

Σεβασμιότατε, σας παρακαλούμε θερμά να παρέμβετε αποφασιστικά, για να μην μας αναγκάσει ο πατέρας Ακίνδυνος- ευρισκόμενοι σε νόμιμη άμυνα- να επανέλθουμε. Είμαστε πιστά μέλη της Εκκλησίας μας και τρέφουμε βαθύ σεβασμό στο πρόσωπό σας, στο θρησκευτικό και κοινωνικό σας έργο χωρίς υποκριτικές υπερβολές που τις απορρίπτει η ορθόδοξη πίστη και με τη διδασκαλία του ο πρώτος κοινωνικός επαναστάτης, μάρτυρας υπέρ του λόγου του Θεού, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, υιός του μόνου αληθινού Θεού. Με σεβασμό και ανυπόκριτη αγάπη

Μανόλης Τσακίρης

Πρόεδρος του υπερκομματικού ιστορικού Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας Πρώην υπεύθυνος επί πολλά χρόνια σε ζητήματα πολιτισμού στην ΓΣΕΕ, στην ΟΤΟΕ και συνεργάτης σε ζητήματα περιβάλλοντος και πολιτισμού στο Γραφείο Ποιότητας Ζωής του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη

Κοιν: 1) Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας και δημοτικούς συμβούλους, με την παράκληση να διαβασθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. 2) Τοπικό τύπο α) “Ο Μπουρλοτιέρης” β) Η φωνή της Ύδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου