Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Διωγμός κατά των Free Press στην Ύδρα;

Ανοιχτή επιστολή – καταγγελία της πρόσφατης απόφασης του Λιμενικού Ταμείου Ύδρας, απευθύνει ο γνωστός δημοσιογράφος και σύμβουλος έκδοσης του Saronic Magazine, Γιάννης Προβής.
Με την επιστολή του, η οποία απευθύνεται σε πολλά sites, blogs και άλλα ΜΜΕ, ουσιαστικά δηλαδή στον δημοσιογραφικό κόσμο, ο Γιάννης Προβής, γνωστοποιεί μια απαράδεκτη, όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Ύδρας, με την οποία απαγορεύεται η τοποθέτηση όλων των stands για την διανομή Free Press εκδόσεων στο λιμάνι του νησιού! Είναι αξιοσημείωτο ότι ο δημοσιογράφος παραδέχεται φυσικά την σημασία της αισθητικής προστασίας του μοναδικού αυτού νησιού – μνημείου, αλλά, ευλόγως, σημειώνει ότι αυτή δεν μπορεί να προκύψει με μια τέτοια ισοπεδωτική απόφαση – κάλλιστα θα μπορούσαν να τεθούν αισθητικοί όροι, αλλά και αριθμητικοί περιορισμοί στην τοποθέτηση των συγκεκριμένων Stands। Σημειώνει δε ότι η συγκεκριμένη απόφαση με την οποία «εξορίζεται» ο Free Press Τύπος από το νησί, λίγο απέχει από το να θεωρηθεί έμμεση λογοκρισία. Το Portnet.gr πληροφορείται ότι σημειώνονται ήδη σημαντικές αντιδράσεις, τόσο στον χώρο του Τύπου, όσο και μεταξύ παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση. Με δεδομένο δε το γεγονός ότι τα μέλη του Λιμενικού Ταμείου που πήραν την απόφαση αυτή, διορίζονται από την δημοτική αρχή, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του νέου δημάρχου κ. Κοτρώνη, απέναντι σ’ αυτήν την άδικη απόφαση – την οποία, άλλωστε, πιθανόν ο ίδιος να μην την γνώριζε καν.
Ολόκληρη η επιστολή του Γιάννη Προβή έχει ως εξής : «Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με την επιστολή αυτή, αισθάνομαι την ανάγκη να διαμαρτυρηθώ έντονα για την απαράδεκτη απόφαση - μνημείο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και δεοντολογίας- του Λιμενικού Ταμείου Ύδρας, να απαγορεύσει την ελεύθερη και ανεμπόδιστη – μέσω ειδικών stands – δωρεάν διανομή των Free Press περιοδικών στο λιμάνι της Ύδρας। Η απόφαση είναι ολοσχερής, άνευ όρων η άλλων προϋποθέσεων, και ελήφθη στο όνομα της προστασίας της αισθητικής του λιμανιού του ιστορικού νησιού από την παρουσία των stands, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να εξορίζονται τα Free Press του Σαρωνικού από τα μοναδικά σημεία διανομής, από όπου διέρχονται καθημερινά οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, ιδιαίτερα κατά τους μήνες της τουριστικής σαιζόν।Φυσικά, σε ένα τόσο ιδιαίτερο, από πλευράς διατήρησης της ιστορικής και πολιτιστικής του κληρονομιάς νησί, που μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος, ο καθένας καταλαβαίνει την ανάγκη ύπαρξης χωροταξικών η και αισθητικών ακόμη περιορισμών στην διακίνηση πάσης φύσεως αγαθών και εμπορευμάτων στο μικρό και γραφικό του λιμάνι। Αλλά προφανώς, αυτό δεν μπορεί να οδηγεί σε ισοπεδωτικές λογικές। Πολύ δε περισσότερο, όταν ο Τύπος δεν είναι ένα οποιοδήποτε εμπόρευμα για να συγχέεται με τους κάθε λογής μικροπωλητές, ενώ ειδικά ο δωρεάν Τύπος, από τη φύση του, δεν έχει άλλες μορφές μαζικής διακίνησης, παρά μόνο την ελεύθερη και δωρεάν διανομή μέσω stands। Και όπως αντιλαμβάνεται κανείς, τέτοιου είδους καθολικές, και, αν μη τι άλλο αψυχολόγητες απαγορεύσεις, στο μέτρο μάλιστα που δεν συνοδεύονται καν από τυχόν ειδικούς όρους και προϋποθέσεις, στην πράξη λίγο απέχουν από λογικές έμμεσης λογοκρισίας।Θα καταλάβαινα, αν οι τοπικοί άρχοντες του νησιού μας ζητούσαν να τηρήσουμε κάποιες κατάλληλες προδιαγραφές στην κατασκευή και αισθητική των stands, η ακόμη και αν μας υποδείκνυαν κάποια ελάχιστα σημεία διανομής στο λιμάνι, αλλά αυτή την ολοσχερή απαγόρευση, ειλικρινά, δεν την καταλαβαίνω। Η μάλλον θα μπορούσα να την καταλάβω, και τότε οργίζομαι, αν την ...φανταστώ ως μια φυσική συνέχεια της περσινής αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς κάποιων – ελάχιστων ευτυχώς Υδραίων – που επιχείρησαν αρχικά να απαγορεύσουν και στη συνέχεια να παρεμποδίσουν πολιτιστική εκδήλωση(!) στο Ιστορικό Μουσείο Αρχείο της Ύδρας, με ομιλητή τον σημερινό δημοτικό σύμβουλο και μέλος της διοίκησης του Λ।Τ.Υ, κ Μανώλη Τσακίρη, μάλιστα παρουσία και του μεγάλου και δημοφιλούς σκηνοθέτη μας, κ Θεόδωρου Αγγελόπουλου!!!Παραμένοντας στη διάθεση σας.Ευχαριστώ για τη φιλοξενίαΓιάννης Προβής.Σύμβουλος Έκδοσης.Saronic Magazine» πηγή: αναδημοσίευση απο portnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου