Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

ΣΕΤΕ: Ο φόρος πολυτελείας υπάρχει ήδη

Κατά της επιβολής του φόρου πολυτελείας ή φόρου διανυκτέρευσης σε καταλύματα και προορισμούς τάσσεται ο ΣΕΤΕ σε ανακοίνωσή του, εξηγώντας ότι ο φόρος αυτός ήδη υπάρχει (Τέλος Παρεπιδημούντων) και στις χώρες του εξωτερικού όπου ισχύει, αποδίδεται στους Δήμους και όχι στο κράτος.
Ως εργαλείο κρατικών εσόδων, στη θέση του φόρου πολυτελείας, ο ΣΕΤΕ προτείνει τους ελέγχους για παράνομα καταλύματα και για απόδοση των υπαρχόντων φόρων καθώς και την πληρωμή μισθών μέσω τραπεζικού λογαριασμού και τη χρήση πιστωτικών καρτών για άμεση είσπραξη των φόρων.
Από την εφαρμογή των παραπάνω ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι θα συγκεντρωθούν έως 500 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΕΤΕ:
«Ο ΣΕΤΕ, κατανοεί πλήρως την προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με τους Εταίρους μας, ώστε να βρεθεί βιώσιμη και οριστική λύση για την Ελλάδα, για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, την ανάταση της οικονομίας και την υποστήριξη της κοινωνίας μας. Δεν γίνεται όμως, υπό την πίεση των δανειστών, να εμφανίζονται συνεχώς διαφορετικά σενάρια σχετικά με τον σχεδιασμό και την επιβολή νέων φόρων στον τομέα του τουρισμού, τη στιγμή μάλιστα που η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και ειδικά χωρίς να έχει προηγηθεί σωστός σχεδιασμός.
Ο τομέας του ελληνικού τουρισμού είναι ο μοναδικός αυτή τη στιγμή που μπορεί να υποστηρίξει έμπρακτα την επίτευξη των στόχων της χώρας για πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη. Τις τελευταίες ημέρες προωθείται η επιβολή φόρου πολυτελείας ή φόρου διανυκτέρευσης σε καταλύματα και προορισμούς. Είναι γεγονός ότι παρόμοιος φόρος υπάρχει και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, όμως σε όλους ο φόρος αυτός αποδίδεται στους Δήμους για την ενίσχυση των απαραίτητων πόρων που χρειάζονται για την παροχή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών. Σε καμία των περιπτώσεων ο φόρος αυτός δεν συνδέεται ή αποδίδεται στο Κράτος. Στη χώρα μας τέτοιος φόρος υπάρχει, (Τέλος Παρεπιδημούντων) ο οποίος αποδίδεται στους Δήμους από τα τουριστικά καταλύματα.
Ο ΣΕΤΕ, έχει ήδη προτείνει στα αρμόδια Υπουργεία, μέτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και να αποδώσουν πολλαπλάσια οφέλη στα ταμεία του κράτους, αποτελώντας παράλληλα εργαλείο στα χέρια της Κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση.
Το Κράτος και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν ελέγχους και κυρώσεις για τα παράνομα καταλύματα και να επιβάλλουν τη συμμόρφωση όλων των επιχειρήσεων στην απόδοση των ήδη εφαρμόσιμων φόρων, του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, θα πρέπει να παγιωθεί η πληρωμή μισθών μέσω τραπεζικού λογαριασμού και ταυτόχρονα να επιβληθεί η χρήση πιστωτικών καρτών για ποσά μεγαλύτερα των 100 Ευρώ, εισπράττοντας με αυτό τον τρόπο άμεσα τους αναλογούντες φόρους. Με την εφαρμογή των παραπάνω οι αρμόδιες Υπηρεσίες μπορούν να συλλέξουν έως 500 εκατ. Ευρώ.
Ο ΣΕΤΕ, ως σύγχρονος κοινωνικός εταίρος βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών στις προσπάθειες που γίνονται. Ταυτόχρονα όμως, εκπροσωπώντας 700.000 ανθρώπους που εργάζονται και ζουν από τον τουρισμό, οφείλει να αναδεικνύει τις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της οικονομίας, χωρίς παράλληλα να πλήξουν την ανάπτυξη του κλάδου». -tornos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου