Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

6 απροσδόκητες "περιπέτειες" που προκαλούν τα προβλήματα της όρασης

1. Η απώλεια της όρασης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του θανάτου καθώς επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να ολοκληρώσει τις βασικές του λειτουργίες, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μη μπορεί να ζει ανεξάρτητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που πάσχουν από προβλήματα όρασης έχουν 31% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας. 
 2. Τα προβλήματα όρασης μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία για άλλα θέματα υγείας. Η γήρανση δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την όρασή μας. Ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα μάτια. Ο διαβήτης είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Τα σταθερά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν θολή όραση ή δυσκολία να βλέπουμε τη νύχτα. 
 3. Η απώλεια της όρασης έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη. Ενήλικες με απώλεια όρασης παρουσίασαν 90% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 10% των ανθρώπων που ζουν με απώλεια όρασης, είχαν αναφέρει συμπτώματα κατάθλιψης. 
 4. Η απώλεια της όρασης μπορεί να προκαλέσει άγχος. Μία μελέτη του 2014, διαπίστωσε ότι η απώλεια όρασης έχει στενή σχέση με το άγχος, ειδικά στους ενήλικες. Επιπλέον, άλλη μελέτη αποφάνθηκε ότι οι γηραιότεροι άνθρωποι που πάσχουν από απώλεια όρασης είχαν χαμηλότερα επίπεδα ποιότητας ζωής, γεγονός που ενισχύει την εμφάνιση άγχους και κατάθλιψης. 
 5. Λιγότερη όραση, περισσότεροι τραυματισμοί. Μία έρευνα του 2007 έδειξε ότι όσο πιο περιορισμένη είναι η όραση κάποιου, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών, που ανά περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο 
 6. Τέλος, το γλαύκωμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αυτοτραυματισμών. Σύμφωνα με έρευνα του 2012, άνθρωποι με γλαύκωμα - μία ασθένεια που επηρεάζει την περιφερειακή όραση- σε προχωρημένο στάδιο, είχαν εμπλακεί αυτοκινητιστικά δυστυχήματα δύο φορές περισσότερο από ότι κάποιος που δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα όρασης. 
Σχετικά άρθρα:  πηγή: 
 Τα 10 «αθόρυβα» συμπτώματα του διαβήτη 
 10 σοβαρές αιτίες που "κρύβει" ένα λιποθυμικό επεισόδιο 
 7 λόγοι που θολώνουν τα μάτια σας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου