Το σοβαρό αυτό θέμα θα τεθεί σήμερα το πρωί επί τάπητος σε συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης με τις διοικήσεις της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Οι δύο φορείς -ΕΕΕ και ΠΝΟ- συναντήθηκαν προχθές προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις στον υπουργό Ναυτιλίας για την οριστική λύση του προβλήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η προώθηση μίας νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να δοθεί χρονική παράταση στις προθεσμίες που υπάρχουν για την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών ταξιδιών και κυρίως του δεύτερου, που δεν επιδοτείται από το κράτος όπως συμβαίνει με το πρώτο, και στο οποίο εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα εξεύρεσης πλοίου από τους σπουδαστές των ΑΕΝ.
Ευελιξία
Επίσης, αναμένεται να τεθεί ζήτημα μεγαλύτερης ευελιξίας όσον αφορά τα ελληνόκτητα πλοία, τα οποία μπορούν να ναυτολογούν δοκίμους, δηλαδή η ναυτολόγηση να γίνεται είτε απασχολείται σε αυτά Ελληνας αξιωματικός είτε δεν απασχολείται. Ηδη, έχει νομοθετηθεί η δυνατότητα να ναυτολογούνται δόκιμοι και στα πλοία που δεν φέρουν ελληνική σημαία, αλλά ανήκουν σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναζήτηση πλοίου για τα εκπαιδευτικά ταξίδια αποτελεί επί χρόνια τον μόνιμο πονοκέφαλο των υποψήφιων Ελλήνων αξιωματικών, ενώ το κράτος ουδέποτε μπόρεσε να εφαρμόσει ένα σύστημα ώστε να απαλλάξει τους σπουδαστές των ΑΕΝ από την ανάγκη να «χτυπούν τις πόρτες» των ναυτιλιακών εταιρειών για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα έχει οξυνθεί, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των σπουδαστών των Ακαδημιών, ενώ από την άλλη πλευρά έχει μειωθεί ο αριθμός των επιβατηγών πλοίων και των ποντοπόρων που είναι εγγεγραμμένα στο νηολόγιο. ΠΗΓΗ: Ημερησία & http://www.marinews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου