Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Κουρεύονται» τα αποθεματικά των Ταμείων, εξαιρέσεις & πέπλο μυστηρίου για τις Τράπεζες!


Μέγα πολιτικό θέμα ανακύπτει από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων, τα οποία «κουρεύονται» παρά τις διαβεβαιώσεις, ενώ την ίδια ώρα που για κάποιες τράπεζες ισχύει ανεξήγητη εξαίρεση ομολόγων από το «κούρεμα» που θα στοιχίσει στο δημόσιο 4 δις ευρώ! Σκοτεινό πέπλο καλύπτει όλα όσα αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και το ύψος της χρηματοδότησής τους, ενώ οι εισφορές των εργαζομένων στα Ταμεία τους εξανεμίζονται! Η ΑΔΕΔΥ σε σκληρή ανακοίνωσή της δηλώνει απερίφραστα πως «επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και των αποθεματικών των Ταμείων. Επίσης θα εξετάσει και προσφυγή κατά της Τράπεζας της Ελλάδας».

Στο μεταξύ, ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης για την ανεξήγητη εξαίρεση ομολόγων από το «κούρεμα» που θα στοιχίσει στο δημόσιο 4 δις ευρώ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και θέτουν ερωτήματα που απαιτούν απάντηση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα:

Η ΑΔΕΔΥ

Σε σημερινή της ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ, τονίζει:
«Η συγκυβέρνηση και η Τρόικα συνεχίζουν το έγκλημα σε βάρος της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.
Αφού για χρόνια καταλήστεψαν τα αποθεματικά των Ταμείων χαρίζοντάς τα στις Τράπεζες και τους επιχειρηματίες, αφού χρησιμοποίησαν τα αποθεματικά για την ενίσχυση του χρηματιστηρίου και οδήγησαν τα Ταμεία στη σημερινή δραματική κατάσταση, ετοιμάζονται σήμερα να δώσουν τη χαριστική βολή στα αποθεματικά των Ταμείων και να τα οδηγήσουν σε διάλυση μέσα από το κούρεμα των ομολόγων.
Η Κυβέρνηση και η Τρόικα όχι μόνο δεν εξαίρεσαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το κούρεμα των ομολόγων, που αποτελεί βασικό αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά αντίθετα αρνούνται να καλύψουν κάθε νέα απώλεια των Ταμείων τη στιγμή που χαρίζουν και πάλι απλόχερα δεκάδες δις στις Τράπεζες.
Τα αποθεματικά όμως των Ταμείων αποτελούν ιερή περιουσία των ασφαλισμένων.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει ζητήσει και ζητά την εξαίρεση των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κούρεμα των ομολόγων.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τα Δ.Σ. των Ταμείων να μην προχωρήσουν στο νέο έγκλημα σε βάρος των Ταμείων και των ασφαλισμένων.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα πάρει κάθε μέτρο για να αποτρέψει τη νέα ληστεία σε βάρος των Ταμείων».


Παπαδημούλης: Ανεξήγητη εξαίρεση ομολόγων από το «κούρεμα»

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με ερώτησή του την ανεξήγητη εξαίρεση ομολόγων από το «κούρεμα» που θα στοιχίσει στο δημόσιο 4 δις ευρώ! O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εξαιρούνται ομόλογα από το «κούρεμα» για να ωφεληθούν οι τράπεζες και όχι τα φυσικά πρόσωπα ή τα ασφαλιστικά ταμεία!
Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτάει γιατί η κυβέρνηση αφού μπήκε στη λογική των εξαιρέσεων, δεν συμπεριέλαβε στην εξαίρεση από το «κούρεμα» τους ιδιώτες αποταμιευτές αλλά και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ποιες τράπεζες ευνοούνται από την προνομιακή αυτή μεταρρύθμιση και πόσο κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο.

Επικαλείται το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», σύμφωνα με το οποίο εξαιρέθηκαν σειρές ομολογιών του ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ που εκδόθηκαν με εγγύηση του δημοσίου.

Οικολόγοι Πράσινοι: Ερωτήματα προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Για τη διασαφήνιση των όσων έχουν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν το ταχύτερο δυνατόν συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κύριο Προβόπουλο.
Τα βασικά ερωτήματα που υφίστανται είναι:
-Ποιο θα είναι το ακριβές ποσό ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών;
-Ποιές άλλες έξτρα παροχές θα χορηγηθούν στις τράπεζες μέσω της δανειακής σύμβασης;
-Ποια ποσά (έναντι ελληνικών ομολόγων) έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ;
-Πόσα ακόμα ελληνικά ομόλογα έχουν στη κατοχή τους;
-Ποια κρίνεται η σημερινή πραγματική κεφαλαιακή βάση τους;
-Ποια μελέτη έγινε, για το αν το άνοιγμα μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων, τον όγκο των επισφαλειών (μη εξυπηρετούμενα δάνεια), που να δείχνει τη βιωσιμότητα και θωράκιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος;πηγή: http://www.eklogika.gr/news/8327

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου