Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΣΝΔ: Ξαφνική αλλαγή διοικητή – Διαβάστε γιατί

Βασίλης Θεολογίτης

Νέος διοικητής  από τη Δευτέρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ,αφού στη θέση του σημερινού Διοικητή Υποναυάρχου Βασιλείου Θεολογίτη ΠΝ,ό οποίος μετατίθεται σε άλλη υπηρεσία του ΠΝ αναλαμβάνει ο νυν Διοικητής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως (ΔΝΕ) Υποναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος ΠΝ, χωρίς όμως  να εγκαταλείψει τα σημερινά του καθήκοντα.
Ο λόγος της αλλαγής του διοικητή είναι η οξύτατη διαφωνία που υπήρχε μεταξύ της διοίκησης της σχολής και της ηγεσίας του Γενικού επιτελείου Ναυτικού σχετικά με το ποιός διοικεί τη σχολή αφού σύμφωνα με το νόμο Βενιζέλου υπάρχει μια σύγχυση αν η διοίκηση πρέπει να είναι από τη στρατιωτική ηγεσία η απο το συμβούλιο των εκπαιδευτικών-καθηγητών.
Η τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων διοικητού  θα γίνει Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι. Πηγή μου: http://www.pireaspiraeus.com
 “Κυβερνήτης σε σκάφος που κλυδωνιζόταν”! Όλη η ομιλία του πρώην διοικητή της ΣΝΔ Β.Θεολογίτη


Βρέθηκα μπροστά σε  χρόνια προβλήματα που αφορούσαν κυρίως τη νομιμότητα στην εκπαιδευτική λειτουργία της Σχολής και στη λήψη των αποφάσεων.
Έγινα  Κυβερνήτης ενός καραβιού που κλυδωνίζονταν από το ίδιο το φορτίο που κουβαλούσε
Στο χρόνο που πέρασε:
Αντιμετώπισα όλη την αδυναμία που επικρατούσε στον τομέα της εκπαίδευσης, ξεκινώντας πρώτα από όλα από την εφαρμογή του Οργανισμού της Σχολής για τη  λειτουργία του όγδοου Τομέα ο οποίος αν και κρατά όλο το βάρος της ναυτικής εκπαίδευσης,  είχε  καταλυθεί σχεδόν από την ίδρυσή του.
Εστίασα τις δυνάμεις μου στους διδάσκοντες, αυτούς που έχουν σαν αποστολή την άριστη επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση των σπουδαστών.
Αντιλαμβάνεστε όλοι πόσο σημαντικό είναι να διαθέτουν ήθος  και γνωστική επάρκεια των κανονισμών και των νόμων.
Αφιέρωσα ολόκληρο τον εργασιακό και  προσωπικό μου χρόνο στην ασφάλεια, στην μέριμνα και φροντίδα του προσωπικού και των σπουδαστών.
Ουδέποτε λησμόνησα  τον όρκο που έδωσα σαν νέος σημαιοφόρος.
Ουδέποτε ενήργησα ή αποφάσισα με γνώμονα άλλη προτεραιότητα απ’ αυτην. 
Ουδέποτε σταμάτησα να πρεσβεύω, ότι μόνο η διαφάνεια και η σαφήνεια των αρμοδιοτήτων, η νομιμότητα αλλά και η εντιμότητα, η συνέπεια αλλά και η αφοσίωση στους βασικούς στόχους του συστήματος της στρατιωτικής εκπαίδευσης, μπορούν να εξασφαλίσουν την πρόοδο και την εξέλιξή του.
Και οι στόχοι αυτοί δεν μπορεί να είναι άλλοι από τη διαμόρφωση ηγητόρων με στρατιωτική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική παιδεία.
Παρέμενα δεσμευμένος όχι μόνο στην πατρίδα μου, αλλά και στην προσωπική τιμή και συνείδησή μου!
Η δήλωση που εμπεριέχεται στον  όρκο αυτό υπήρξε πάντοτε για μένα κάτι περισσότερο από απλή εξαγγελία:
Υπήρξε επαγγελία! Και αυτή την επαγγελία την έκανα πράξη
Κινήθηκα μόνο στο πλαίσιο των κανονισμών, των θεσμών, των αξιών των νόμων.
Η ομιλία του πρώην πλέον διοικητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Υποναύαρχου Β.Θεολογίτη κατά την τελετή παράδοσης των καθηκόντων του είχε και ενδιαφέρον και αιχμές. Ο κ.Θεολογίτης είπε ότι βρέθηκε “μπροστά σε  χρόνια προβλήματα που αφορούσαν κυρίως τη νομιμότητα στην εκπαιδευτική λειτουργία της Σχολής και στη λήψη των αποφάσεων”. Πρόσθεσε ότι έγινε “Κυβερνήτης ενός καραβιού που κλυδωνίζονταν από το ίδιο το φορτίο που κουβαλούσε”.    Όλο το κείμενο της ομιλίας:    Υποναυάρχου Βασιλείου Θεολογίτη ΠΝ,
Σε εκτέλεση σχετικής διαταγής παραδίδω σήμερα τα καθήκοντα του Δκτή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων .

Έχουν περάσει 37 ολόκληρα χρόνια από τότε που βρισκόμουν κι εγώ, ως νεαρός δόκιμος, σ’ αυτήν εδώ την πλατεία δίνοντας τον όρκο της πίστης προς την Πατρίδα και της τήρησης του Συντάγματος και των Νόμων.
Και πέρασαν επίσης 33 χρόνια από τότε που έδωσα τον ίδιο όρκο, στο ίδιο σημείο,  ως νεοφώτιστος πλέον αξιωματικός.
Δεν μπορούσα να φανταστώ τότε ότι κάποια μέρα θα μου επιφυλασσόταν η μείζων τιμή να βρίσκομαι στη θέση του Διοικητή της ιστορικής Σχολής των Δοκίμων.
Αλλά ούτε   μπορούσα να φανταστώ τότε, με πλήρη συναίσθηση της βαριάς  ευθύνης του όρκου μου, ότι η πορεία μου στη Σχολή θα ήταν τόσο σκληρή και  δύσκολη.
Πάλεψα για την προάσπιση των στρατιωτικών αρετών, τη  διαφάνεια, την αξιοπρέπεια
Αντιστάθηκα σε διαλυτικές πρακτικές
Χάραξα γραμμές για να βρει δρόμο η ελπίδα για δημιουργία ενός ΑΣΕΙ που θα παρέχει υψηλή στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Δέχτηκα πλήθος χτυπημάτων.
Η στήριξη ήταν εφόδιο για να συνεχίσω
Παρέμεινα δυνατός ως το τέλος. Αποχωρώ πλουσιότερος σε εμπειρίες και αισθήματα
Σήμερα εδώ είναι η τελευταία πράξη του έργου, όμως μη ξεχνάτε ότι στη
μουσική η παύση είναι νότα που παίζεται

Στο νέο Διοικητή αγαπητό συνάδελφο Υποναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο ΠΝ εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο του. http://www.militaire.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου