Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΣΙΤΟ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.

Αγιος Νεκταριος Αιγινας


Φίλε κύριε διευθυντά της εξαίρετης αυτής εφημερίδας  που αγκαλιάζει τις γνώμες τις επόψεις και τις προσδοκίες του πληθυσμού αυτού του νησιού..Και είναι απαραίτητο να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, γιατί οι προοπτικές για το νησί μας δεν είναι καθόλου ευοίωνες Ωστόσο το εκλογικό τοπίο διαμορφώθηκε πλέον και μέσα από αυτό η ψήφο μας θα αναδείξει τη μελλοντική Δημοτική Αρχή, η οποία θα κληθεί, με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση του Δήμου και τα ασφυκτικά περιθώρια που θέτει η οικονομική κρίση, να διαχειριστεί τις δυσκολίες που έρχονται. Είναι βέβαιο ότι θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη θητεία. Συνεπώς, αντί για το πληθωρισμό υποσχέσεων και τις φαντασιακές ανατροπές, η επιδίωξη του απολύτως εφικτού στη συγκεκριμένη συγκυρία θα αποδειχτεί η πλέον αποτελεσματική διαχείριση της δημοτικής εξουσίας. Κι αυτό γιατί είναι δυνατό η Ύδρα  να γίνει πιο προσιτή και φιλική στους δημότες. Ενδιαφέρον χρειάζεται, όρεξη για δουλειά, ιεράρχηση των αναγκών, σχεδιασμός ενεργειών, κοινωνική ευαισθησία και προπάντων διάθεση και τόλμη για σύγκρουση με κατεστημένες αντιλήψεις και μικροσυμφέροντα, που συνήθως ακυρώνουν προθέσεις και σχεδιασμούς και αποτρέπουν την υλοποίηση αναγκαίων παρεμβάσεων.
Χρειάζεται, συνεπώς, προγραμματισμός, νοικοκυρεμένη οικονομική διαχείριση και ορθολογική διάταξη - αξιοποίηση του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού και του τεχνολογικού εξοπλισμού του Δήμου. Και βέβαια μια απόλυτα διαφανής και ειλικρινής, αμφίδρομη επικοινωνία Δημοτικής Αρχής  και Δημοτών. Συνεργασία δηλαδή Τοπικής Κοινωνίας και Τοπικής Εξουσίας, ώστε να αναδείχνονται τα πραγματικά προβλήματα, να διαμορφώνονται ειλικρινείς δημιουργικές σχέσεις με κοινωνικούς φορείς και ομάδες πολιτών για να περιορίζονται ή να αποθαρρύνονται ιδιοτελείς προσωπικές - τοπικιστικές επιδιώξεις και να ελέγχονται οι αντιπαραθέσεις μικροσυμφερόντων και η παραβατικότητα.
Είναι προφανές ότι, στο πλαίσιο αυτό, λόγω συγκυρίας, πρέπει να προτάσσεται και να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου και η σχεδίαση της Δημοτικής Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με κοινωνικές ομάδες και άτομα που δραστη¬ριοποιούνται στον τομέα αυτό.
Μένουν βέβαια τα μεγάλα θέματα της πόλης μας, στα οποία εμπλέκονται και οι Υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης, που το απαιτούμενο κόστος αντιμετώπισης τους υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του Δημοτικού Ταμείου. Και ακριβώς γι' αυτό απαιτείται Σχεδιασμός - Μελέτη και Προγραμματισμός ώστε ο Δήμος να βρίσκεται συνεχώς σε ετοιμότητα να διεκδικήσει με σοβαρότητα και αξίωση την ένταξη τους σε ευρύτερα προγράμματα εθνικά και ευρωπαϊκά. Μόνο με προετοιμασία αυτού του επιπέδου είναι δυνατόν να υλοποιηθούν τα διάφορα έργα. Διαφορετικά, εκ των πραγμάτων, θα αρκούμαστε σε αποσπασματικές ατελέσφορες παρεμβάσεις που  θα τις  προβάλλουμε ως σημαντικά έργα,  σπαταλώντας μάλιστα εκατοντάδες χιλιάδες πολύτιμα ευρώ.΄Ενας απλός πολίτης ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ  ΘΩΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου