Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Κακουργηματική ενέργεια η διακοπή ρεύματος;

Στα άκρα φαίνεται να είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να προστατέψει τους δημότες του από το λεγόμενο «χαράτσι» της Δ.Ε.Η..Ο δήμαρχος της πόλης, Βαγγέλης Λαμπάκης, σε επικοινωνία του με τη zougla.gr, μας ενημέρωσε πως έστειλε εξώδικο στη Δ.Ε.Η., στο οποίο αναφέρει τους λόγους για τους οποίους το ειδικό τέλος ακινήτων είναι καταχρηστικό και αντισυνταγματικό.Ο κ. Λαμπάκης θεωρεί πως ο «αγώνας» εναντίον του συγκεκριμένου μέτρου πρέπει να είναι οργανωμένος και στοιχειοθετημένος με επιχειρήματα που να έχουν νομικό υπόβαθρο.Ο δήμαρχος προτίθεται να φτάσει μέχρι τον πρόεδρο πρωτοδικών και με ασφαλιστικά μέτρα να ζητήσει αφενός προσωρινή διαταγή να μην κοπεί το ρεύμα και αφετέρου αποζημιώσεις για τους πολίτες οι οποίοι υπέστησαν διακοπή, αποτέλεσμα της οποίας είναι η ηθική βλάβη και η ψυχική οδύνη.

«Αυτό που κάνουν είναι καταχρηστικό, γιατί προσβάλλουν τη θεμελιώδη διάταξη του αστικού δικαίου που μιλάει περί καταχρήσεως του δικαιώματος, δηλαδή υπερακοντίζεται ο οικονομικός και κοινωνικός σκοπός του δικαιώματος για τον οποίο θεσπίστηκε αυτός ο νόμος, ο οποίος έχει και αντισυνταγματικότητα, μια και εφαρμόζεται σε μια εποχή χρονικά η οποία είναι ασύμβατη με τέτοιου είδους επιπλέον τέλη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Λαμπάκης τονίζει ότι η ενέργεια διακοπής του ρεύματος θα μπορούσε ποινικά να σταθεί και ως κακουργηματικού χαρακτήρα ενέργεια και αυτό γιατί, ενώ η Δ.Ε.Η. προβλέπει ότι μπορεί από ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος να έχουμε μια απώλεια ζωής, παρ’ όλα αυτά, το αποδέχεται.

«Άρα λοιπόν κινδυνεύουν και με κακουργηματική δίωξη, αν υποστεί κάποιος βλάβη στην υγεία του ή χάσει τη ζωή του. Πρέπει να αποφασίσουν ποιο έννομο αγαθό πρέπει να προστατέψουν. Το έννομο αγαθό της πολιτείας, το οποίο προβλέπεται μέσα από μια νομοθετική διάταξη, ένα νόμο του 2011 όπου λέει ότι υποχρεούστε να το εισπράξετε και να το αποδώσετε μετά στην Πολιτεία, ή το έννομο αγαθό της υγείας και της ζωής του πολίτη;» διερωτάται.

Παράλληλα, αξιοσημείωτος είναι και ο λόγος στον οποίο στηρίζεται ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης για να αποδείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο εισπράττεται το τέλος ακινήτων είναι και αυτός αντισυνταγματικός.

Όπως λέει, όταν κάποιος πολίτης υπογράφει σύμβαση με τη Δ.Ε.Η., για να γίνει η σύνδεση του ρεύματος με την οικία του, αποδέχεται 15 όρους. Σε κανέναν όμως από τους όρους δεν αναφέρεται η υποχρέωση του καταναλωτή να πληρώσει για κάποιον τρίτο, έστω και αν αυτός ο τρίτος είναι η Πολιτεία.

Τέλος, ο κ। Λαμπάκης διευκρινίζει ότι η εξώδικη διαμαρτυρία που υπέβαλε είναι απόλυτα τεκμηριωμένη τόσο στο ποινικό όσο και στο αστικό δίκαιο, σημειώνοντας ότι ο νόμος δεν είναι αντισυνταγματικός εν τη γενέσει του, είναι όμως και καταχρηστικός και αντισυνταγματικός όταν επιβάλλεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. πηγή: Zougla.gr Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου