Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΥΔΡΑ - ΜΕΤΟΧΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ .....ΑΛΛΑ

Το χθεσινό Συμβούλιο,του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στην συνεδρίαση του (Σ.Α.Σ), στην θεματική ενότητα Γ με αιτήματα δρομολογίων  περιόδου 01.11.12 – 31.10.13 στα θέματα 1 και 2 ,αποφάσισε ομόφωνα όπως τα δρομολόγια της Γραμμής ΥΔΡΑΣ – ΜΕΤΟΧΙ συνεχιστούν κανονικά, μέχρις ότου  αρμόδια υπηρεσιακά όργανα της Γ.Γ.Λ. και Λιμενικής Πολιτικής επισκεφθούν τον προβλήτα στο Μετόχι και αποφανθούν σχετικά με την καταλληλότητα της, ύστερα από την αρνητική εισήγηση - γνωμοδότηση του οικείου Λιμεναρχείου Ερμιονίδος. Το χθεσινό Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με πληθώρα θεμάτων τελείωσε στις 9.00 μ.μ μέσα σε κλίμα αντεγκλήσεων και διαφωνιών  για πολλά θέματα της ημερήσιας διάταξης  υπο την προεδρία του Γ.Γ.Α.Ν.Π του ΥΠΑΑΝ κ. Αθαν. Μπούσια.

Υ.Γ    Το Σ.Α.Σ δεν έχει αρμοδιότητα στην καταλληλότητα  των προβλητών, έχει αρμοδιότητα  μόνον στις δρομολογήσεις των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Πολύ φασαρία, καυγάς, λόγια, έξοδα και τρέξιμο χωρίς ουσία. 
Η γραμμή είναι απαραίτητη για την τοπική κοινωνία, πρέπει όμως να κρατούνται οι προβλεπόμενες ισορροπίες μεταξύ των χρηστών της και να καθαρίσουν πολλές χρονοβόρες ουσιαστικές διαδικασίες χρήσης της. Γ.Θ.Θ   

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ακτοπλοϊκές: Αυξήσεις μέχρι 2,4% στις τιμές εισιτηρίων

Αυξήσεις μέχρι και 2,4% στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών εταιρειών προβλέπει απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη. Η απόφαση που έχει ισχύ από το προηγούμενο Σάββατο 20 Οκτωβρίου αφορά σε όλες τις άγονες γραμμές αλλά και όσες γραμμές (κυρίως τοπικού χαρακτήρα) δεν έχουν απελευθερωθεί.
Ειδικότερα με βάση το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας της ακτοπλοΐας το υπουργείο υποχρεούται κάθε χρόνο να εκδίδει απόφαση που αφορά στο επονομαζόμενο «κρατικό ναυλολόγιο» που ισχύει για τις άγονες γραμμές και επίσης όσες γραμμές δεν έχουν απελευθερωθεί.
Η τελευταία αναπροσαρμογή του ναυλολογίου αυτού είχε γίνει το 2008. Όλα τα επόμενα χρόνια οι τιμές των εισιτηρίων στις άγονες και μη απελευθερωμένες γραμμές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις ζητούσαν ωστόσο αύξηση του ναυλολογίου επικαλούμενες το υπερβολικό κόστος καυσίμων. Τελικά ο κ. Μουσουρούλης έκανε δεκτό ως ένα βαθμό το αίτημα, καθώς υπέγραψε τη σχετική απόφαση λαμβάνοντας υπόψη την άνοδο του πληθωρισμού το 2011 όχι όμως και του κόστους καυσίμων. Σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο οι τιμές καυσίμων το 2011 ήταν 18% υψηλότερες από αυτές του 2010 και 39% από αυτές του 2009.
Διευκρινίζεται ότι η αύξηση αφορά τον καθαρό ναύλο (δεν έχει υπολογισθεί ΦΠΑ και λιμενικά τέλη και κρατήσεις υπέρ τρίτων, κ.ά.). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη γραμμή Πειραιάς-Τήνος για πλοίο συμβατικό ηλικίας μεγαλύτερης των δέκα ετών ο καθαρός ναύλος από 16,260 ευρώ αυξάνεται σε 16,650 ευρώ. Επίσης για πλοίο ηλικίας μικρότερης των δέκα ετών ο ναύλος αυξάνεται από 19,512 ευρώ σε 19,980 ευρώ, ενώ για τα ταχύπλοα από 32,520 ευρώ σε 33,301 ευρώ.
Επίσης στη γραμμή Πειραιάς-Ύδρα η νέα τιμολόγηση προβλέπει καθαρό ναύλο στα 8,519 ευρώ για συμβατικό πλοίο ηλικίας μεγαλύτερης των δέκα ετών έναντι 8,320 ευρώ το 2008, ενώ για πλοίο ηλικίας μικρότερης των δέκα ετών προβλέπει καθαρό ναύλο 10,223 ευρώ έναντι 9,984 ευρώ το 2008. Για ταχύπλοα αντίστοιχα ο καθαρός ναύλος διαμορφώνεται στα 17,039 ευρώ έναντι, 16,640 ευρώ το 2008.πηγή: http://www.naftemporiki.gr/finance/story?id=2246254


Πάνω από 22 οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τα ελληνικά λιμάνια

Στους τουριστικούς λιμένες εστιάζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον του οργανισμού "Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ" ("Invest in Greece"), σύμφωνα με έγγραφο του Διευθύνοντος Συμβούλου του οργανισμού Στέφανου Ησαΐα, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου. Ειδικότερα, έγινε γνωστό ότι ο Οργανισμός «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» κατά τη διετία 2011-2012, έχει δεχθεί συνολικά 22 αιτήματα ενημέρωσης από διεθνείς επενδυτές με ενδιαφέρον στα λιμάνια, τουριστικά και εμπορικά. Οι χώρες προέλευσης των επενδυτών είναι: Αυστραλία, Αυστρία, Βρετανία, Γερμανία, Ελβετία, Ισραήλ, Ιταλία, Μάλτα, Ουγγαρία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία και το κύριο ενδιαφέρον εστιάζεται στους τουριστικούς λιμένες. ΠΗΓΗ: Ημερησία




Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ποια νησιά έχουν κάτω από 150 κατοίκους

Η δικια μας Δοκος

Δοκός, Κουφονήσια, Γαύδος, Δήλος, Αντικύθηρα, Αντίπαξοι είναι μερικά από αυτά, Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν να εκκενωθούν όσα ελληνικά νησιά έχουν έως 150 κατοίκους γιατί επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το protothema.gr, την αποκάλυψη έκανε ο ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, σε ομιλία του στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά.
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι τέθηκε θέμα, από την τρόικα, εγκατάλειψης νησιών της ελληνικής επικράτειας, με λιγότερους από 150 κατοίκους. «Οι σχετικές φήμες που μεταδόθηκαν στο διαδίκτυο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότη- τα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ. Ωστόσο παρά τογεγονός της άμεσης διάψευσης έχει αρκετό ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι τα νησιά που έχουν κάτω από 150  κατοίκους, Δοκός Ύδρας 43, Γαύδος 150, Καστός Λευκάδας 78,  Καστός Λευκάδας 78, Αντικύθηρα 44, Αντίπαξοι 64, Κίναρος 2                                                                          
• Γαϊδουρονήσι 3
• Αντίψαρα 4
• Κυρα Παναγιά Αλοννήσου 10
• Περιστέρα 5
• Πιπέρι 2
• Δήλος 14
• Μακρόνησος 5
• Κάτω Κουφονήσι 60
• Ηρακλειά 151
• Ψέριμος 130
• Φαρμακονήσι 74
• Τέλενδος 54
• Αρκιοί 54
• Λέβιθα 8
• Γυαλί 10, Σαρία 22        πηγή: http://www.newsget.gr Πρόταση μας είναι στη Δοκό το συντομότερο δυνατόν οι κάτοικοι να φροντίσει ο Δήμος μας να γίνουν οποσδήποτε 165.  Γιάννης Θεολ. Θεολογίτης.                                                                                                                                                                              


Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Τα καυσόξυλα θα πωλούνται με το κυβικό μέτρο και όχι με το κιλό

Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας ανακοίνωσαν τους νέους “Κανόνες Διακίνησης/Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ)” και τη νέα Υγειονομική Διάταξη που τίθενται άμεσα σε ισχύ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι τα καυσόξυλα θα πωλούνται με τον όγκο (κυβικά μέτρα) και όχι με το βάρος.Στη ρύθμιση αντιδρούν εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων που κάνουν λόγο για “αλαλούμ” καθώς ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να προμηθευτεί και ένα μέτρο για να βεβαιωθεί ότι η ποσότητα των ξύλων που παρέλαβε είναι η σωστή.πηγή: http://www.econews.gr

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Θετικό ξεκίνημα για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Ευοίωνα ξεκινά η ακαδημαϊκή χρονιά για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς καλύφθηκαν οι λειτουργικές τους ανάγκες. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι εξασφαλίστηκαν 10 εκ. ευρώ......για την κάλυψη του κόστους των ωρομισθίων καθηγητών που απαιτούνται, καθώς και του κόστους σίτισης που είχε διακοπεί το 2011. Επίσης, εξασφαλίστηκαν 25 εκ. ευρώ για την επιδότηση του πρώτου εκπαιδευτικού ταξιδιού των σπουδαστών των ΑΕΝ και 10 εκ. ευρώ για την χρηματοδότηση εξοπλισμού και εργαστηρίων των ΑΕΝ Αττικής, Μακεδονίας και του ΚΕΣΕΝ, απαραιτήτων για την εναρμόνιση με τη Διεθνή Σύμβαση STWC. Σχετικά με το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης αύριο στη 1 μ.μ. οι συναρμόδιοι υπουργοί Παιδείας, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Κωστής Μουσουρούλης, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στην Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά.
Πηγή: www.kathimerini.gr

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ζωντάνεψε σήμερα η Κρουαζιέρα στην Ύδρα

φωτό:Υδρας πολιτεία


Σήμερα ζωντάνεψε η κρουαζιέρα στην Ύδρα. Η 5η Οκτωβρίου 2012 θύμιζε άλλες εποχές του νησιού. Κατέπλευσαν πέντε κρουαζιερόπλοια, τα τρία έμειναν εκτός λιμένα και τα δύο εντός του κεντρικού λιμανιού του νησιού μας. Η παραλία γέμισε με πάρα πολλούς επισκέπτες και τα καταστήματα της Ύδρας δέχθηκαν επισκέψεις υποψηφίων αγοραστών. ΄Ηταν η χαρά του επαγγελματία.Είχαμε και αφήξεις αρκετών θαλαμηγών φίλων του νησιών μας με ξένους καλεσμένους τους. Δυστυχώς καμία  μέριμνα καμία πρόβλεψη από τον Δήμο και από τον τοπικό σύλλογο επαγγελματιών για μια φιέστα και ένα καλωσόρισμα. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε ο Καλλικράτης δεν επιτρέπει σπατάλες. Ένα κανόνι υποδοχής για τα μάτια  κ.α  πολύ πολύ μικρά πραγματάκια χωρίς έξοδα. ΄Ενα αναμνηστικό ενθύμιο στους πλοιάρχους  μια Υδραίικη σημαία κόστους 10,00 Ευρώ είναι σημαντικό για τους επισκέπτες, που στηρίζουν  την οικονομία του νησιού μας.Η ανάρτηση γίνετε για την ιστορία, γιατί τα γραπτά μόνο μένουν !!!