Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Παρέμβαση ΠΣΕΑΣ στο ΥΘΥΝ Α στην ΠΝΟ και ΕΕΑ

Αξιότιμοι Κύριοι, Θέμα : Συμβιβαστική και άμεση λύση της Απεργίας

Ο Π.Σ.Ε.Α.Σ παρακολουθώντας καθημερινά τα προβλήματα της Ελληνικής Ακτοπλοΐας, παρεμβαίνει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του, προτρέποντας τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για εξεύρεση κοινής αποδεκτής λύσης. Παρακαλεί για άμεση λύση της απεργίας. Οι προσπάθειες μας για την κατάργηση των υπέρ τρίτων άδικων επιβαρύνσεων του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου έχουν δρομολογηθεί με τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες. Οι νησιώτες επιβάτες καταναλωτές δεν μπορούν να αντέξουν άλλες καταστροφές και οικονομικές επιβαρύνσεις. Τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια οι διάφοροι κλάδοι όπως των Λιμενεργατών, Μεταφορέων φορτηγών αυτοκινήτων και Ναυτικών, προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους,, ταλαιπωρώντας όμως όλους μας χωρίς να διασφαλίζουν τα ζωτικά συμφέροντα του νησιωτικού πληθυσμού. Η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού οφείλει να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και παράλληλα την εθνική οικονομία, με ουσιαστικές παρεμβάσεις όπου απαιτούνται, χωρίς καθυστερήσεις. Για το Δ.Σ Ο Πρόεδρος Γιάννης Θεολ.Θεολογίτης Η Γεν.Γραμματέας Ισαβέλλα Δημ. Αβαράκη

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Το 90% των εργαζομένων στα όρια της κατάθλιψης

Το 70% των γυναικών και των ανδρών παραγωγικής ηλικίας στον γενικό πληθυσμό βρίσκονται στα όρια της κατάθλιψης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αγωνιούν για το μέλλον των οικογενειών τους.Το 90% των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αισθάνονται ανασφάλεια για την εργασία τους. Νιώθουν να βιάζονται.Η απώλεια της εργασίας επιφέρει ψυχολογικές συνέπειες όμοιες με αυτές της απώλειας αγαπημένου προσώπου ή του διαζυγίου-χωρισμού (πένθος, σοκ, δυσκολία αποδοχής) και απαιτείται η ανάλογη προσοχή και υποστήριξη.Η βία αυξάνεται και παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των βίαιων θανάτων, των αυτοκτονιών λόγω χρεών, οικονομικών, κοινωνικών και ψυχολογικών αδιεξόδων.Οι διαπιστώσεις προέρχονται από ποιοτική έρευνα που εκπονεί η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ & Ψ.Υ.) μέσω του προγράμματος «Βία ενάντια στις γυναίκες στην εργασία... Ας μιλήσουμε γι' αυτό! Οι συνέπειες στην ψυχική υγεία των γυναικών εξαιτίας της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία».Η «Ε», προσπαθώντας να φωτίσει τον στρεσογόνο παράγοντα της βίας που υφίσταται όλος ο πληθυσμός της χώρας λόγω της οικονομικής κρίσης, ζήτησε τη συνδρομή της ψυχολόγου-συντονίστριας της προαναφερθείσης έρευνας Παναγιώτας Φίτσιου, η οποία είπε ότι: «οι άνδρες ανταποκρίνονται στην κρίση με την αύξηση των ποσοστών αυτοκτονίας, εξαιτίας και της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ, οι γυναίκες γίνονται όλο και πιο συχνά θύματα βίας και ανθρωποκτονιών». Θυμίζουμε ότι: 38χρονος στη Θεσσαλονίκη στραγγάλισε τη γυναίκα του και αποπειράθηκε να κάνει το ίδιο με τα 2 ανήλικα παιδιά τους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, μη μπορώντας να αντέξει τα χρέη του. Αλλος 54χρονος πυροβόλησε την αδελφή του και αυτοκτόνησε, επίσης λόγω χρεών. Η εμφάνιση μείζονος κατάθλιψης σε περιόδους οικονομικής κρίσης τυπικά αυξάνει κατά 50% στον γενικό πληθυσμό και το ποσοστό των ανθρώπων που εμφανίζουν κατάθλιψη μετά από μεγάλη οικονομική απώλεια ξεπερνά το 70%. Η 49χρονη Ν.Φ. περιγράφει: «Η δουλειά μου ήταν πηγή δημιουργίας. Ωσπου ήρθε η μεγάλη ανατροπή. Εργάζομαι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τελώ υπό διωγμόν. Για να περισώσω ό,τι μπορώ, κατέθεσα τα χαρτιά μου για μειωμένη σύνταξη ως μητέρα ανηλίκου. Γιατί; Γιατί κατηγορούμαι εγώ, όπως χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι, ότι φάγαμε ένα κράτος ολόκληρο;». Σύμφωνα με τις επιστήμονες-ψυχολόγους της Εταιρείας Βασιλική Πρεμέτη και Παναγιώτα Φίτσιου, διαπιστώνεται ότι η οικονομική αποσταθεροποίηση και η ανεργία προξενούν ψυχική κατακρήμνιση. Επίσης προκαλούν: άγχος, κατάθλιψη, επιθετικότητα, αϋπνία, μελαγχολία και απάθεια, παρουσιάζεται μείωση της αυτοπεποίθησης, προσωπική απόσυρση, που συχνά οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση.Τέλος, τη συγκεκριμένη περίοδο κρίσης, που αυξάνονται οι απαιτήσεις από το κοινωνικό κράτος, εξαιτίας των περικοπών, οι κοινωνικές παροχές μειώνονται, λόγω της μείωσης των κονδυλίων για Υγεία και δομές αποκατάστασης. Με αποτέλεσμα οι ευάλωτες ομάδες (άστεγοι, ψυχικά ασθενείς, άνεργοι χωρίς υποστήριξη, ηλικιωμένοι) να ζητούν καταφύγιο σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Tα Δημοτικά μετά την 7η Νοεμβρη 2010

Περιφερειάρχης Αττικής εκλέχθηκε ο Γιάννης Σγουρός Αντιπεριφερειάρχης Νήσων ο Δημήτρης Κατσικάρης. Από την μειοψηφία Νήσων ο Σπυρίδων Σπυρίδων.
Δήμαρχος Ύδρας εκλέχθηκε ο κος Άγγελος Κοτρώνης με ποσοστό 54,45%. Δημοτικοί Σύμβουλοι εκλέγονται οι: 1)Παναγιώτης Μαρκαντώνης 2) Καλύβα Ράππα Ρούλα 3) Σωτηρόπουλος Αναστάσιος 4)Μερτζάνης Αθανάσιος 5) Λούλου Λουκία 6)Παστός Ιωάννης,7) Μαυρουδάκος Αναστάσιος 8)Γιαννίμπα Ελένη 9) Μαύρος Ελευθέριος, και 10) Βούλγαρης Ανάργυρος. Στην Μειοψηφία εκλέγονται: 1)Αναστόπουλος Κωνσταντίνος 2) Τσιτσινάκης Αντώνιος 3)Γεώργας Ευστάθιος 4)Δασκαλάκη Παναγιούλα και 5)Κουκουδάκης Νικόλαος οι Βούλγαρης Ιωάννης και Μαυρομάτη Αναστασία, ισοψηφούν στη τελευταία εκλόγιμη θέση. Από τους Οικολόγους Ύδρας : εκλέγεται ο κύριος Τσακίρης Μανώλης, για πρώτη φορά.
Στο νέο Δημοτικό συμβούλιο 10 καινούργια πρόσωπα που θα παλέψουν με τα προβλήματα του νησιού μας, καλή επιτυχία και μονοιασμένοι χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά με έργα ουσίας.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Κώστα Χάσαμε

Εκλογές 07η Νοεμβρίου 2010 στην ΥΔΡΑ

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Αναστόπουλος Κώστας ψήφοι 851 Ποσοστά 39,67% Έδρες 6
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΑ
Κοτρώνης ΄Αγγελος ψήφοι1168 ποσοστά 54,45% έδρες 10
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΥΔΡΑΣ Εκλέγεται
Τσακίρης Μανόλης ψήφοι 126 ποσοστά 5,87% έδρες 1
ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ 3241
ΨΗΦΙΣΑΝ 2214
ποσοστά 68,52%
ΕΓΚΥΡΑ 2145 ποσοστά 96,88%
ΑΚΥΡΑ
43 ποσοστά 1,94%
ΛΕΥΚΑ 26 ποσοστά 1,17%